Rijbewijs halen - Praktijk examen

Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Een kwartier hiervan gebruikt de examinator voor de introductie vooraf en de uitslag achteraf. Het examen zelf duurt dus maar 40 minuten. De rijinstructeur van Rijschool SamSam kan meerijden tijdens het examen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.

Vooraf aan het rijexamen

In het examencentrum maak je kennis met de examinator. Hij vertelt je kort wat er gaat gebeuren en wat hij van jou verwacht. Vervolgens controleert de examinator jouw identiteitsbewijs en theoriecertificaat. Je overhandigt hem jouw gesloten formulier zelfreflectie. Hierop heb je vóór het rijexamen, samen met je instructeur, je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet.

Buiten, op de parkeerplaats, zal de examinator je vragen om op een afstand van 25 meter het kenteken van een stilstaande auto op te lezen. Als dit goed gaat neem je plaats in de examenauto. Hier zul je enkele voorbereidings- en controle handelingen moeten verrichten. De examenauto is dezelfde auto als waarmee je al je rijlessen hebt gereden.

Het rijexamen

Nadat je de auto hebt gestart is het echte rijexamen begonnen. Tijdens dit rijexamen let de examinator onder andere op:

  • De beheersing van de auto
  • Kijkgedrag
  • Voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers
  • In- en uitvoegen
  • Het gedrag bij kruispunten
  • Bijzondere verrichtingen

In het vernieuwde rijexamen rijd je een gedeelte van het examen –zo’n tien tot vijftien minuten– zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

Fouten

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Geslaagd voor je rijexamen

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier en wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register. Je kunt nu bij het gemeentehuis jouw rijbewijs aanvragen.

Gezakt voor je rijexamen

Als je niet bent geslaagd voor je rijexamen, zal de rijinstructeur van Rijschool SamSam het hele praktijkexamen met je evalueren. Vervolgens ga je samen met de Rijschool je verbeterpunten aanpakken. Zodat je de volgende keer wel slaagt. Heb je gekozen voor een voordeel rijlespakket? Dan betaalt Rijschool SamSam je eerste herexamen.